Arcformák hangsúlyozása II. rész - Kerek arc

Írta: Hujber Zsuzsanna | 2013. július 10.

Sorozatunk jelen részében belevágunk a konkrét tudnivalók feltárásába, megismerhetitek a gömbölyded arcban rejlő lehetőségeket és megtanulhatjátok, hogy tehetitek még vonzóbbá a megjelenéseteket pár egyszerű trükkel.

Mint azt már korábban említettem, mi nők hajlamosak vagyunk a túlzott önkritikára. Sokszor hallok olyat, hogy valaki, akinek tökéletesen ovális, szabályos és irigylésre méltó arca van, arról panaszkodik, hogy neki mekkora nagy, kerek feje van. A másik oldal, a hosszúkás arcúak tábora pedig sírva könyörög kerek pofiért. Na, itt tegyen igazságot, aki tud! Butaság, de a nők már csak ilyenek. Bármit is örököltünk, a legjobb, ha elfogadjuk és utána kutakodunk, hogy hogyan is hozhatjuk ki a legeslegjobbat belőle.

 

Az arcformák bemutatását azért kezdeném a kerekkel, mert ennek palástolásában, szebbítésében jócskán van tapasztalatom. Sajnos egy ismeretlen eredetű kórság áldozata vagyok, Crohn-beteg, idestova 6-7 éve. Ennek a gyulladásos betegségnek sok esetben gyógymódja a szteroid-kezelés, ami bár rettentően gyorsan hat, számos mellékhatással is jár. Ezek közül az egyik és sokszor legszembetűnőbb a szervezet víz visszatartása, amely főként az arcon tud látványos jelenséget produkálni. Mindenki látott már teliholdat és kerek sajtot is, hát ez a gyógymód bizony gyönyörűen lemásolja ezeket a formákat és az addigi vékony arcból csinál egy szép kereket.

 

Természetesen ez a kisarkított példa, de igaz és ezáltal váltam én a kerek arc javítgatásának mesterévé: szép a kerek arc, de ez a szélsőség tényleg nem volt normálisnak nevezhető.

 

De mit nevezhetünk kereknek?

 

Ennek a formának legfőbb jellemzője, hogy az arc szélessége többé-kevésbé megegyezik annak hosszúságával, az áll gömbölyű és nem ritka az orcák teltsége sem, a járomcsontok pedig gyakorta eltűnnek.

 

Tűzzük félre a hajunkat, álljunk be a tükör elé és szemlélődjünk. Volt olyan időszakom, pont a betegség miatt, hogy időről-időre megváltozott az arcom milyensége. A gyógyszertől kerek volt, aztán mikor nem szedtem visszatért az eredeti hosszúkás, ovális formára, és amikor a betegség újra beköszöntött, kikötöttem a hosszúkás, nagyon vékony típusnál. Ha egy kicsit összeszedtem magam gyógyszerek nélkül, rádöbbentem, hogy valójában a szögletes felé közelítenek a formáim.  Ehhez képest azt hiszem, az átlag ember átlag lánya egyszer meghatározza az arcformáját és él vele boldogan, főként, ha tudja, hogyan kezelje, mivel tökéletesítse.

 

Jómagam mikor már tényleg mindent láttam a háromszöget leszámítva, egy egyszerű trükkhöz folyamodtam: előkerestem egy halvány, enyhe színű rúzst, odagalloppíroztam a tükör elé, majd a tükrön körberajzoltam az arcomat. Elléptem és két másodperc alatt beazonosítottam a dolgokat. Azért egy rajzolt kört/négyzetet/háromszöget csak megismerünk, nem? Ott nem zavar egy odalógó hajtincs, nem ad téves „diagnózist” a szemöldök és nem vonja el a figyelmet egy kihulló szempilla sem.

 

Ennél a típusnál a legfontosabb dolgunk az, hogy ne szélesítsük tovább, azt, amit nem kell, hanem igyekezzünk nyújtani az összképet: az arcunk oldalán alkalmazzunk sötétebb árnyalatokat, a homlokot és az állat viszont kiemelhetjük highlighter segítségével.

 

A pirosítót ferdén helyezzük fel, az arccsont alól vezessük a fülek irányába.

 

A hangsúlyt helyezzük a szemekre.

 

Ha az ideális frizurákat nézzük, kerülendő a teljesen egyenes telt frufru. Ehelyett válasszuk a féloldalt fésültet, vagy tűzzük hátra, akár kissé megemelve, megcsavarva: ezzel is felfelé nyújtjuk az arcunkat. A tupírozás, a haj volumenének felfelé terjesztése mindenképpen javasolható, illetve nem elvetendő a lépcsőzetes frizura sem, csak arra ügyeljünk, hogy ne a fülünk tájékára – mint legszélesebb pontra – essen a hajunk legdúsabb része.

 

A szemöldök is jócskán befolyásolja az érzékelést, így aztán, ha nyújtani akarjuk a pofinkat, felejtsük el a kerek szemöldököt és helyette törekedjünk az erős ívű, minél szögletesebb formákra. Ha a genetikánk ezt az opciót nem támogatja, maradjunk az enyhe ívnél, de igyekezzünk határozott töréspontot kialakítani és azt is a lehető legmagasabban.

 

Ha a frizurát, a sminket és a szemöldök kialakítását összehangoljuk, az arcunk elveszíti túlzott kerekségét, és elkezd az ideális alak, az ovális felé közelíteni. A jó hír viszont az, hogy van egy rejtett adománya ennek a vonásnak: azok az emberek, akik kerek arcformával rendelkeznek, jóval fiatalabbnak néznek ki a koruknál, ami pedig valljuk be, nem kis adomány!

 

A következő részben az ovális formával jelentkezem, ami annak ellenére, hogy ideálisnak kikiáltott, nem is olyan gyakori.

 

 

 

  facebook

INSPIRÁCIÓ

CIKK AJÁNLÓ

Őszi romantika

Finom parfümillat, krémes színek, csipke, romantikus darabok. Ősszel se mondjunk le ezekről a testet, lelket melengető dolgokról. Csempésszünk csipetnyi bájt és lágyságot a komor és szürke őszi hétköznapokba.

Chiara Ferragni kedvencei

Az olasz származású szőke blogger, Chiara Ferragni nap, mint nap elkápráztat minket üdítő és stílusos outfitjeivel. A világot meghódító lány szint minden nagy márkával együtt működött már.

AJÁNLÓ