Arcformák hangsúlyozása II. rész - Kerek arc

Írta: Hujber Zsuzsanna | 2013. július 10.

Sorozatunk jelen részében belevágunk a konkrét tudnivalók feltárásába, megismerhetitek a gömbölyded arcban rejlő lehetőségeket és megtanulhatjátok, hogy tehetitek még vonzóbbá a megjelenéseteket pár egyszerű trükkel.

Mint azt már korábban említettem, mi nők hajlamosak vagyunk a túlzott önkritikára. Sokszor hallok olyat, hogy valaki, akinek tökéletesen ovális, szabályos és irigylésre méltó arca van, arról panaszkodik, hogy neki mekkora nagy, kerek feje van. A másik oldal, a hosszúkás arcúak tábora pedig sírva könyörög kerek pofiért. Na, itt tegyen igazságot, aki tud! Butaság, de a nők már csak ilyenek. Bármit is örököltünk, a legjobb, ha elfogadjuk és utána kutakodunk, hogy hogyan is hozhatjuk ki a legeslegjobbat belőle.

 

Az arcformák bemutatását azért kezdeném a kerekkel, mert ennek palástolásában, szebbítésében jócskán van tapasztalatom. Sajnos egy ismeretlen eredetű kórság áldozata vagyok, Crohn-beteg, idestova 6-7 éve. Ennek a gyulladásos betegségnek sok esetben gyógymódja a szteroid-kezelés, ami bár rettentően gyorsan hat, számos mellékhatással is jár. Ezek közül az egyik és sokszor legszembetűnőbb a szervezet víz visszatartása, amely főként az arcon tud látványos jelenséget produkálni. Mindenki látott már teliholdat és kerek sajtot is, hát ez a gyógymód bizony gyönyörűen lemásolja ezeket a formákat és az addigi vékony arcból csinál egy szép kereket.

 

Természetesen ez a kisarkított példa, de igaz és ezáltal váltam én a kerek arc javítgatásának mesterévé: szép a kerek arc, de ez a szélsőség tényleg nem volt normálisnak nevezhető.

 

De mit nevezhetünk kereknek?

 

Ennek a formának legfőbb jellemzője, hogy az arc szélessége többé-kevésbé megegyezik annak hosszúságával, az áll gömbölyű és nem ritka az orcák teltsége sem, a járomcsontok pedig gyakorta eltűnnek.

 

Tűzzük félre a hajunkat, álljunk be a tükör elé és szemlélődjünk. Volt olyan időszakom, pont a betegség miatt, hogy időről-időre megváltozott az arcom milyensége. A gyógyszertől kerek volt, aztán mikor nem szedtem visszatért az eredeti hosszúkás, ovális formára, és amikor a betegség újra beköszöntött, kikötöttem a hosszúkás, nagyon vékony típusnál. Ha egy kicsit összeszedtem magam gyógyszerek nélkül, rádöbbentem, hogy valójában a szögletes felé közelítenek a formáim.  Ehhez képest azt hiszem, az átlag ember átlag lánya egyszer meghatározza az arcformáját és él vele boldogan, főként, ha tudja, hogyan kezelje, mivel tökéletesítse.

 

Jómagam mikor már tényleg mindent láttam a háromszöget leszámítva, egy egyszerű trükkhöz folyamodtam: előkerestem egy halvány, enyhe színű rúzst, odagalloppíroztam a tükör elé, majd a tükrön körberajzoltam az arcomat. Elléptem és két másodperc alatt beazonosítottam a dolgokat. Azért egy rajzolt kört/négyzetet/háromszöget csak megismerünk, nem? Ott nem zavar egy odalógó hajtincs, nem ad téves „diagnózist” a szemöldök és nem vonja el a figyelmet egy kihulló szempilla sem.

 

Ennél a típusnál a legfontosabb dolgunk az, hogy ne szélesítsük tovább, azt, amit nem kell, hanem igyekezzünk nyújtani az összképet: az arcunk oldalán alkalmazzunk sötétebb árnyalatokat, a homlokot és az állat viszont kiemelhetjük highlighter segítségével.

 

A pirosítót ferdén helyezzük fel, az arccsont alól vezessük a fülek irányába.

 

A hangsúlyt helyezzük a szemekre.

 

Ha az ideális frizurákat nézzük, kerülendő a teljesen egyenes telt frufru. Ehelyett válasszuk a féloldalt fésültet, vagy tűzzük hátra, akár kissé megemelve, megcsavarva: ezzel is felfelé nyújtjuk az arcunkat. A tupírozás, a haj volumenének felfelé terjesztése mindenképpen javasolható, illetve nem elvetendő a lépcsőzetes frizura sem, csak arra ügyeljünk, hogy ne a fülünk tájékára – mint legszélesebb pontra – essen a hajunk legdúsabb része.

 

A szemöldök is jócskán befolyásolja az érzékelést, így aztán, ha nyújtani akarjuk a pofinkat, felejtsük el a kerek szemöldököt és helyette törekedjünk az erős ívű, minél szögletesebb formákra. Ha a genetikánk ezt az opciót nem támogatja, maradjunk az enyhe ívnél, de igyekezzünk határozott töréspontot kialakítani és azt is a lehető legmagasabban.

 

Ha a frizurát, a sminket és a szemöldök kialakítását összehangoljuk, az arcunk elveszíti túlzott kerekségét, és elkezd az ideális alak, az ovális felé közelíteni. A jó hír viszont az, hogy van egy rejtett adománya ennek a vonásnak: azok az emberek, akik kerek arcformával rendelkeznek, jóval fiatalabbnak néznek ki a koruknál, ami pedig valljuk be, nem kis adomány!

 

A következő részben az ovális formával jelentkezem, ami annak ellenére, hogy ideálisnak kikiáltott, nem is olyan gyakori.

 

 

 

  facebook

INSPIRÁCIÓ

CIKK AJÁNLÓ

Így őrizd meg a barnaságod…

A napbarnított bőrszín ma már az egészség, a szépség és a jólét szimbóluma. Még 1923-ban Coco Chanel vezette be a barnaság divatját, mikor véletlenül elaludt a napon és csoki-barnára égett, ezzel indította...

Divatanyag: Fekete, fehér, arany

A Vogue Paris Bijoux anyagában mindig fantasztikus összeállításokat láthatunk gyönyörű kiegészítők főszerepléseiben. A szeptemberi szám, az őszi trendek és újdonságok jegyében született, melyhez klasszikus fekete-fehér...

AJÁNLÓ