Stressz kezelés I.

Írta: Batki Zoltán | 2013. augusztus 12.

A fejlődéssel együtt az emberek életbe alattomos módon beférkőzött a stressz is. A stressz napjainkban már népbetegséggé vált, aminek nagyon súlyos romboló hatása van. Gondolkozzunk egy kicsit, és emésszük meg ezt az írást, szenteljünk rá pár percet, és rádöbbenünk arra, hogy valóban nagy a baj. Meggyőződésem, hogyha az ember életéből száműzni lehetne a stresszt, akkor egy egészségesebb, emberibb, szebb világban élhetnénk. Mindenki saját elhatározása, hogy hajlandó-e energiát befektetni annak érdekében, hogy száműzze életéből a stressz egy jelentős részét, és ezáltal egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életet éljen. Több részes cikksorozatomban általam is gyakorolt olyan módszereket, technikákat ismertetek meg, melyek alkalmasak a fenti célok elérésére.

Számos megbetegedést – emésztőszervi fekélyek, agyvérzés, szívroham, idegösszeroppanás- okozhat a stressz, sőt különböző tanulmányok kimutatták, hogy a folyamatos stresszben élők 10 évnél idősebbnek néznek ki életkoruknál. Egyébként nem kell messzire menni, és mindenféle tudományos kutatásokat nyálazni, mindig azt szoktam mondani, nézzünk szét saját életünkben, ismeretségi körünkben. Számos ismerősöm van, akik stressz hatása alatt jelentős mértékben őszülni kezdtek, vagy példaként hozható fel a vizsgák, vagy egyéb stresszes helyzetek előtti wc- re futkosások.

 

Sokan magukra ismernek majd a leírtak alapján, ami egy nagyon jó dolog, mert akkor esély van arra, hogy elindulhattok egy más úton, ami sok örömet, és szépséget okoz ebben az embertelen világban.

 

Reggel csörög az óra, és máris megkezdődik a rohanás, fürdőszobáért vívott harc, gyerekek öltöztetése, reggeli készítés, és már késésben is vagyunk. Még semmi nem is történt, de már stressz szintünk szép lassan emelkedik. A tömegközlekedés során vagy a reggeli dugóban tovább tuningoljuk magunkat. Mire megérkezünk munkahelyünkre, már akinek egyáltalán van, tudat alatt a „plafonon vagyunk”. Határidős munkák, idegesítő, kivitelezhetetlen dolgokat kérő vezetőséggel kell nap, mint nap megküzdeni. A munkaidő végén a gyerekekért rohanni, majd tovább valamelyik bevásárlóközpontba, ahol lehet tolongani, álldogálni. A vásárlást követően otthon ételkészítés, gyerekekkel tanulás és folytathatnám tovább.

 

A leírtak nap mint nap, hónap mint hónap, és évtizedeken keresztül ismétlődnek. Lényeges dolog az, hogy minden embernek más a stressz tűrőképessége, és az is meghatározó ki hol lakik. A tanulmányok, és a tapasztalatom azt mondatják velem, hogy a városi ember sokkal inkább stresszesebb, mint a vidéken élő.

 

Manapság számos szolgáltatás kínálja teljes stresszmentesítést, ami persze így nem igaz. A stresszt nem lehet száműzni egy hét alatt, de még több hónap alatt sem. A csodaszerek, vagy exkluzív pihenőhelyek sem oldják meg ezt a komoly problémát.

 

A stresszkezelésnek több hatékony ősi módszere van, és ezek az igazán eredményesek. Ezt már előttünk őseink kitalálták, és kiválóan alkalmazták is. Nekünk már csak annyi a feladatunk, hogy a bevált módszereket alkalmazzuk.

 

Elkövetkező cikkeimben az általam használt módszereket bemutatom, annak érdekében, hogy minél többen alkalmazzák, és ezáltal jobban érezzék magukat jelenlegi, embertelen világunkban.

 

 

  facebook

INSPIRÁCIÓ

CIKK AJÁNLÓ

Divatanyag: Fekete, fehér, arany

A Vogue Paris Bijoux anyagában mindig fantasztikus összeállításokat láthatunk gyönyörű kiegészítők főszerepléseiben. A szeptemberi szám, az őszi trendek és újdonságok jegyében született, melyhez klasszikus fekete-fehér...

Így őrizd meg a barnaságod…

A napbarnított bőrszín ma már az egészség, a szépség és a jólét szimbóluma. Még 1923-ban Coco Chanel vezette be a barnaság divatját, mikor véletlenül elaludt a napon és csoki-barnára égett, ezzel indította...

AJÁNLÓ